ddf
ddf
ddf


Adviseren, schrijven, vormgeven, detacheren, strategisch ondersteunen en plannen maken. Met kennis van het werkveld, oog voor de klant én onze omgeving. Inmiddels al drie decennia; tijd voor een overzicht in een (grote) notendop.

1990 — 1992

Start Schrijfburo als vennootschap onder firma van twee, en weldra drie, freelance journalisten waaronder de naamgevers. Dit vanuit de eigen, spreekwoordelijke zolderkamers en gewapend met simpele pc’s en de moeder der tekstverwerkers, Wordstar. Het is een tijd van opkrabbelen uit de economische recessie van eind jaren tachtig, gemarkeerd door het uiteenvallen van de Sovjet Unie en de eerste Golfoorlog.

Een van onze eerste opdrachtgevers is de Friese Pers, waarvoor we de redactie van commerciële uitgaves, waaronder de Auto Courant, en advertorials verzorgen. Weldra gevolgd door Friese en Groninger businessbladen, gemeentemagazines en de landelijke publiciteit van De Grote Clubactie.

Onder het mom ‘we slaan niets af’ gaan we ook op pad voor de Panorama en Nieuwe Revu en zetten we geluidsopnames uit de oude doos om in hapklare artikelen over ontstaan, groei en bloei van het Provinciaal Energie Bedrijf. Het laatste met dank aan de pr-man van het concern, en latere wethouder van Leeuwarden, Peter den Oudsten.

ACTIVITEITEN

tekstschrijven en fotografie

PRODUCTEN

artikelen, reportages, advertorials, special magazines, krantenbijlages

OPDRACHTGEVERS

uitgevers

GREEP UIT OPDRACHTGEVERS

Friese Pers, Ondernemend Friesland, Groninger Ondernemers Contact, Boer en Bedrijf, Panorama, Uitgeverij van der Zwaag. Grote Clubactie, Persbureau Noordoost

MIDDELEN

archaïsche pc’s met 5 1/4 inch floppydrive, simpele tekstverwerker, spiegelreflex camera, doka

TIJDSBEELD

derde kabinet Lubbers, Sovjet Unie valt uiteen, Jeltsin president Rusland, eerste Golfoorlog, Duitse hereniging, afschaffing apartheid Zuid-Afrika

1992 — 1996

In 1992 hebben we ons eigen kantoor. Om de overgang niet te groot te maken, betrekken we een zolderverdieping met een grote kantoorruimte, keuken en donkere kast (doka) aan de Zuidergrachtswal. De keukentafel is net groot genoeg voor het tafelbiljart, het keukentje staat elke morgen tijdens de koffiepauze blauw van de rook. Het tweedehands meubilair, inclusief kabelgoten, tikken we op de kop bij een bank in het midden van het land.

Een Nokiatelefoon
Windows

De economie trekt langzaam aan. Onze kennis, ervaring en het aantal opdrachtgevers en opdrachten neemt deze jaren gestaag toe. Voor uitgevers en opdrachtgevers uit alle windstreken doorkruisen we het land in onze Fiat Uno voor interviews over de meest uiteenlopende onderwerpen. Variërend van serendipiteit en fascisme tot landbouw, architectuur, bouwen en toerisme. Ook halen we onze eerste, omvangrijke retailklus binnen: de redactie van een tweemaandelijkse, landelijke krant van De Boer Supermarkten. Voor het MCL schrijven we het personeelsblad grotendeels vol en voor de gemeente Leeuwarden Us Heit.

Teveel werk voor drie man. De eerste stagiaire, die na afstuderen in dienst komt, doet haar intrede. Weldra gevolgd door een tweede parttime kracht.

ACTIVITEITEN

tekstschrijven, pr, fotografie, redactie uitgaves

PRODUCTEN

artikelen, reportages, special magazines, kranten en bijlages

OPDRACHTGEVERS

uitgevers, retail, bouwnijverheid, financiële sector

GREEP UIT OPDRACHTGEVERS

Friese Pers, Review Arts, Uitgeverij Het Noorden, Adrem, Business Publishers Nijmegen, De Freelancer, Ogilvy, De Boer Supermarkten, Boer en Bedrijf, Ondernemend Friesland, MCL, HLB Schippers, Noordelijke Accountants Unie, Draka Kabel

MIDDELEN

pc’s met floppydrives, telefooncentrale, Wordperfect, fax, modem en doka

TIJDSBEELD

verdrag van Maastricht, introductie Windows, Bijlmerramp, Balkanoorlog, Srebrenica, mobiele telefoon en sms-en in opmars

1997 — 1999

We werken inmiddels meer en meer voor en samen met communicatie- en vormgevingsbureaus. Zij de vormgeving, samen het concept en wij de inhoud is het succesvolle recept. We plannen de helft van onze agenda in met terugkerende opdrachten en periodieken. Variërend van jaarverslagen, RAK’s (ruilverkavelingen met administratief karakter) relatie- en personeelsbladen tot een tweewekelijkse, landelijk uitgave van de Hanos-krant. Het eerste jaarverslag verzorgen we voor Woningbedrijf Amsterdam.

Voor het eenmalige festival Frozenland bij Leeuwarden doen we de publiciteit en zien we de meest fantastische bands voorbij komen op 4 en 5 juni 1998. Frozenland kende slechts één editie. Het werd gehouden van een behoorlijke zak geld van de provincie, wegens de viering van 500 jaar Fryslân. Maar het stond als een huis, met namen als Run DMC, The Levellers, The Posies, Osdorp Posse en Masters Of Reality, naast een flink contingent dj’s en andere dance-acts plus een boel regionaal talent.

Het is ook de periode dat we volop actief zijn in de uitdijende financiële wereld en bouwwereld en de communicatie verzorgen voor een snel groeiend bedrijf voor risicoadvisering en veiligheidsopleidingen (Ricas). We zetten onze eerste schreden in overheidsland met beleidsstukken en -visies, waaronder milieurapportages, die we voor een groter publiek toegankelijk en aantrekkelijk maken. Organisatieadviesbureaus zijn in opkomst en schakelen ons in voor in- en externe communicatie. Het is een tijd van economische groei en bloei, gedragen door een aandelen-, ICT- en de eerste internethausse. We zetten samen met een aantal freelance schrijvers het landelijk netwerk Redactieprofs op.

Postbankmagazine
Tjabbekamp

We werken inmiddels vanuit ons eigen pand aan de Keizersgracht (tegenover de Blokhuispoort) dat we na een opknapbeurt in 1997 betrekken. Vanaf dan beschikken we over een intern netwerk, e-mail en continue aansluiting op het internet. Hoe efficiënt en prettig werken is dat. Het zorgvuldig bijgehouden, papieren archief verdwijnt naar de achtergrond.

ACTIVITEITEN

tekst en concept

PRODUCTEN

artikelen, special magazines, relatie- en personeelsbladen, brochures, boeken, factsheets, biografieën, jaarverslagen

OPDRACHTGEVERS

uitgevers, communicatie- en pr-bureaus, bedrijven, financiële instellingen en overheden

GREEP UIT OPDRACHTGEVERS/PARTNERS

Atreyu design, BWH ontwerpers, Okkinga Communicatie, Ogilvy, Thalen, Volker & Bergkamp, Weda, Deloitte, Avero, La Compagnie, FBTO, Postbank, CJIB, GCO, SWOL, Natuurmonumenten, Fryslân 500, Ricas, Politie Fryslân, Provincie Fryslân, Rijkswaterstaat Noord-Nederland, Tadema Bouwbedrijven, Zorggroep Noorderbreedte

MIDDELEN

netwerk, internet, e-mail, Word, digitale camera

TIJDSBEELD

eerste Paarse kabinet heeft wind in de zeilen, Friesland wordt Fryslân, verzuring bossen en meren, klimaatverdrag Kyoto ondertekend, chipknip, particulier beleggen in opmars, millenniumbug

2000 — 2007

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Dat zou ook onze lijfspreuk kunnen zijn. We ontplooien voortdurend nieuwe activiteiten in het verlengde van de kennis, ervaring en relaties die we al onderzoekende en schrijvend opbouwen. Zo worden we gevraagd voor communicatieadvies. Resultaat: de start van adviesbureau Waterloo Communicatie in 2001. Samen met een gelijkgestemde adviseur die een nieuwe uitdaging zocht.

Ook anticiperen we op de internethausse. We vullen de eerste website van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, weldra gevolgd door die van de Hanzehogeschool en verschillende mbo-instellingen in het noorden en oosten van het land. Voor we het weten zijn we de regionale onderwijsspecialist. We liften ook mee op een andere tendens: de samenvoeging van de witte, blauwe en rode kolommen in veiligheidsregio’s. Te beginnen in Utrecht en weldra ook in Drenthe en Fryslân. Intussen verzorgen we de complete redactie van de tweewekelijkse Hanos-krant.

We raken ondertussen goed thuis in natuur-, landschap- en milieuvraagstukken. Dit dankzij klussen voor de provincie, Landschappen.nl en vooruitgeschoven posten bij de landschapsbeheerders in Fryslân en Drenthe. Een dankbaar terrein waar we ons graag voor inzetten. Net als voor gemeenten en provincie die ons inhuren voor speeches, burgerjaarverslagen en het prettig leesbaar en aantrekkelijk maken van ambtelijke kost.

Foppe
Jaarboek Omrin
Groene knopen, rode draden

Zo schuiven we, terwijl we nog het nodige voor de financiële en (woning)bouwsector doen, gestaag richting de non-profit, wat ons goed past. Ondertussen staat de teller van het aantal medewerkers op zes, inclusief roulerende stagiaires van NHL en Windesheim. In geval van nood doen we een beroep op een vaste kern van freelancers.

O ja, inmiddels hebben we natuurlijk ook al lang en breed ons eigen uithangbord op het world wide web.

ACTIVITEITEN

advies, concept, tekst en uitleen

PRODUCTEN

communicatieplannen en -concepten, artikelen, webteksten, speeches, magazines, boeken, brochures

OPDRACHTGEVERS

uitgevers, reclamebureaus, webbouwers, bedrijven, instellingen, overheden, ngo’s

GREEP UIT OPDRACHTGEVERS/PARTNERS

Agentschap Telecom, Antennebureau, RGF Utrecht, Brandweer Drenthe, GGD Fryslân, VRU, gemeente Leeuwarden, Franekeradeel, Borger-Odoorn, CJIB, DJI, Deloitte, NHL, Hanze, ROC Friesland College, Landschapsbeheer Friesland en Drenthe, SNN, E-scipt, Vincis, Factor-e, BWH ontwerpers, De Schepper Communicatie, CJIB, DJI, Omrin

MIDDELEN

bedrijfsnetwerk, kabelinternet, google, BlackBerry, digitale camera, Office 2000

TIJDSBEELD

Natura2000, internetzeepbel, 9/11, 2e Irakoorlog, homohuwelijk, legalisering prostitutie, moord Pim Fortuyn, bloei durfkapitalisme, opkomst digitaal betalingsverkeer, e-reader, lcd- en plasmaschermen, film ‘An inconvenient truth’, Deltaprogramma ‘ruimte voor water’

2008 — 2014

De economische voorspoed komt in het derde kwartaal van 2008 met een klap tot stilstand als Lehman Brothers omvalt met in haar kielzog een internationale banken- en eurocrisis. We ondervinden dat aan den lijve, wanneer de financiële en bouwsector hun knopen tellen.

Ons geluk, of is het een vooruitziende blik, is dat we vaste voet aan de grond hebben in de not-for-profit sector. Ook het aantal periodieken blijft redelijk stabiel. Tegelijk signaleren we dat de voorkeur voor korte teksten en digitale producten terrein wint. We gaan samenwerken met webbouwers aan het ontwikkelen, vullen en onderhouden van online platforms en digitale nieuwsbrieven. Ondertussen worden we gevraagd een boek te schrijven over de transities in de welzijnssector. Dat mondt uit in een vervolgexemplaar en klussen voor de Werkplaats Sociaal Domein van NHL Hogeschool.

Welzijn Nieuwe Stijl
Omrin Kringloop
Duurzame Waddeneilanden
Jaarverslag Tjallingahiem
Het team
Inspirerend Fryslân
Keizersgracht 1
Wonen in Meppel

In deze periode zetten we onze eerste schreden op het pad van projectcommunicatie, aanbestedingen en subsidieaanvragen. Weldra staan we letterlijk aan de basis van mooie, maatschappelijke initiatieven als Waddenwandelen, de metamorfose van het Jopie Huisman Museum, burgerinitiatief Kening fan ‘e Greide en LF2018. Voor LF2018 maken we binnen 10 dagen het projectplan waar Provinciale Staten en de gemeenteraad van Leeuwarden een klap op moesten geven. Anders was het einde oefening geweest…

Ondertussen ‘leuken’ we ons pand aan de Keizersgracht op met raambelettering die onze veelzijdigheid weerspiegelt. Omdat we balen van Microsofts dominantie, experimenteren we met Ubuntu en Open Office. Het aantal medewerkers schommelt rond de acht, waaronder uitleenkrachten die (deels) voor Landschapsbeheer Friesland, Landschapsbeheer Groningen en Wetterskip Fryslân werken.

ACTIVITEITEN

advies, concept, tekst, redactievoering, projectcommunicatie, subsidieaanvragen

PRODUCTEN

communicatieplannen en -concepten, artikelen, websites en -teksten, speeches, magazines, boeken, brochures, personeelsbladen, digitale nieuwsbrieven, projectplannen, visiedocumenten, bewonersbladen, boek-in-een-dag

OPDRACHTGEVERS

uitgevers, communicatie- en webbureaus, bedrijven, instellingen, overheden, ngo’s

GREEP UIT OPDRACHTGEVERS/PARTNERS

Dienst Justitiële Inrichtingen, CJIB, gemeente Leeuwarden, gemeente Ameland, provincie Fryslân, Draka Kabel, DYKA, Koninklijke Smilde, Weda, Bens, Okkinga Communicatie, Landschapsbeheer Friesland, Landschapsbeheer Drenthe, Landschapsbeheer Nederland, Iepenwacht Friesland, Friese Milieu Federatie

MIDDELEN

Bedrijfsnetwerk, clouddiensten, Iphones, Ipad, Ununtu, Open Office, Mozilla

TIJDSBEELD

internationale kredietcrisis, Obama eerste zwarte president VS, rookverbod, sociale media, PVV gedoogpartij in kabinet, Osama Bin Laden gedood, klimaatverdrag Kyoto verlengd, project X Haren, bijna een Elfstedenschaatstocht, Willem-Alexander koning

2014 — 2020

De financiële crisis is afgewend en de economie trekt gestaag aan. Dit in weerwil van alle onrust en onzekerheid in de wereld, mede veroorzaakt door terreuraanslagen en klimaatproblemen. Eindelijk dringt een breed besef door dat we de aarde uitputten en opofferen aan onze ‘vooruitgang’. Er worden klimaatverdragen gesloten. Het moet anders; schoner, groener, duurzamer, natuur- en diervriendelijker.

 

Kerkenvisie
Hegebeintum
Jaarverslag It Fryske Gea
Eindrappart LF2018
Bidbook Sluis Kornwerderzand
Schaapskooi Ruinen
Verhalenbundel WSD Friesland
Dollard

We dragen daar, vanuit intrinsieke motivatie, graag ons steentje aan bij. Dat kan ook, omdat we inmiddels overwegend voor overheden, instellingen en ngo’s werken. Voor hen verzorgen we visies, meerjarenprogramma’s, projectplannen en subsidieaanvragen. Inclusief bijkomende on- en offline projectcommunicatie. Veel van deze klussen hebben natuur- en/of landschapswaarde, zoals de toekomstvisie voor de Boschplaat, verduurzaming van de Waddeneilanden, de Vismigratierivier, het perspectief van het veenweidegebied en het schoner en visrijker maken van het stroomgebied van de Rijn. Daarnaast zijn we actief in de toeristische, culturele en onderwijssector en mogen we ons rustig Waddenfonds-specialist noemen. Al met al halen we in deze periode een dikke € 70 miljoen binnen aan subsidies voor overwegend groene, maatschappelijke en culturele initiatieven.

Met de grote verscheidenheid aan activiteiten – inmiddels verzorgen we in eigen huis ook de vormgeving en productie van off- en online communicatiemiddelen – besluiten we om naast het Schrijfburo, ook het Planburo en het Vormburo in het leven te roepen. Drie merken, onder de vlag van Terwisscha & Wagenaar, die elkaar mooi aanvullen. Samen met de nieuwe huisstijl, website en aankleding van ons pand markeren deze merken de ontwikkeling die we de afgelopen 30 jaar doormaakten. Op naar een volgend, hopelijk virusvrij lustrum.

ACTIVITEITEN

advies, concept, redactie, uitleen, projectcommunicatie, subsidieaanvragen, vormgeving en productie off- en online communicatiemiddelen

PRODUCTEN

communicatieplannen en -concepten, artikelen, verslag-in-1-dag, speeches, boeken, brochures, projectplannen, visiedocumenten, subsidieaanvragen, beleidsstukken, websites en -teksten, (digitale) magazines, huisstijlen, animaties, infographics, artist impressions

OPDRACHTGEVERS

overheden, culturele- en onderwijsinstellingen, ngo’s, dmo’s, stichtingen, dorpsbelangen, bedrijven

GREEP UIT OPDRACHTGEVERS/PARTNERS

provincie Fryslân, provincie Groningen, gemeente Leeuwarden, gemeente Súdwest-Fryslân, gemeente Ameland, De Nieuwe Afsluitdijk, marketing Groningen, Merk Fryslân, Toerisme Alliantie Friesland, NHL Stenden Hogeschool, ministerie I en W, Waddenvereniging, Nij Sicht, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea, Stichting It Erfskip, Stichting Erfgoed en Publiek, Urgenda, Waddenacademie, World Fish Migration Foundation, Zeestad

MIDDELEN

netwerk, clouddiensten, iphones, mac’s, ipad, windows, teams

TIJDSBEELD

aanslagen Parijs, nieuwe wmo, energietransitie, Islamitische Staat, Trump president VS, klimaatakkoord Parijs, #metoo, LF2018, Forum voor Democratie, brexit, boerenprotesten, Black Lives Matter, extreem weer, coronapandemie